Houd je straatbakstenen stralend

Als je je buitenruimte mooi en verzorgd wilt houden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het juiste onderhoud. Maar juist door preventieve maatregelen te nemen, voorkom je uitslag op je bestrating.

Voorkom witte uitslag
Witte uitslag op straatbakstenen wordt vaak veroorzaakt door kalk in de onderlaag. Dit probleem is echter grotendeels te voorkomen door zorgvuldige voorbereidingen bij het aanleggen van de bestrating. Zorg bijvoorbeeld voor een goede drainage door een laag splitzand op het zandbed aan te brengen. Hierdoor wordt de kans op kalkuitbloei verminderd. Ook is het van essentieel belang om bij het invoegen van de bestrating kalkvrij (brekers)zand te gebruiken.

Groene aanslag verwijderen
Ook groene aanslag kan een probleem vormen op je bestrating. Deze aanslag wordt veroorzaakt door algen en kan eenvoudig worden verwijderd met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen, zoals groene algenverwijderaar. Een alternatief is het gebruik van stoom, waardoor algen en mossen afsterven en gemakkelijk verwijderd kunnen worden.

Juiste materialen en technieken
Het leggen van bestrating vereist vakmanschap. Voor degenen die toch zelf aan de slag gaan, is het belangrijk om weloverwogen te werk te gaan. Lees daarom van tevoren het verwerkingsadvies. Dat voorkomt een hoop problemen. Daar vind je tevens richtlijnen en tips voor reinigen en onderhoud van je bestrating.